top of page

Εορτασμός Θερινού Ηλιοστασίου 2021

Πρόσκληση προς Αδερφούς

Νύχτα Συμποσίου

Ακολουθώντας την παράδοση της μυητικής τελετουργίας της συνεύρεσης γύρω από μία τράπεζα, ας ενθυμούμαστε ότι δεν μοιραζόμαστε μόνο την υλική τροφή, αλλά κυρίως τα συναισθήματα, το πνευματικό μας έργο, τις αρετές και την ηθική που έχουμε κατακτήσει.

«Καθαροί στην Ψυχή,

Έντιμοι με τις πράξεις μας,

Πιστοί στις αρχές μας...

... ας αγαπάμε τους Αδδ:. ημών ως εαυτούς,

όντες αληθείς και δίκαιοι Τέκτονες .»

 

Ο  Ιωάννης  ο  Βαπτιστής  & ο Ιωάννης  ο Ευαγγελιστής, 

οι Διδάσκαλοι των οποίων  την μνήμη τιμά ο Ελευθεροτεκτονισμός

"Αμφότεροι μας εδίδαξαν, ο καθένας με το δικό του φωτεινό παράδειγμα έργου, την μεγίστη μυσταγωγία του Φωτός, το οποίον πάντοτε δύει δια να ανατείλει και τελικά να αναλάμψει εκ νέου.

Ο Ιωάννης ο Βαπτιστής, «Φωνή βοώντος εν τη ερήμω», μας παρέδωσε μαρτυρίαν της υπάρξεως του Φωτός, το οποίο ευρισκόμενο εις το μέσον των ουρανών, στο ζενίθ του στερεώματος, βαπτίζει ημάς εις το μυητικό του πυρ και ούτω γονιμοποιεί την θεία σπίθα, ην έκαστος εξ υμών φέρει εις τα βάθη της ψυχής του ώστε να ευδοκιμήσει καρπούς αγαθού και αρετών.  

Ο δε Ιωάννης ο Ευαγγελιστής, μας εδίδαξε ότι προσεγγίζομεν το εν ημίν Φως, τον προϋπάρχον Θείο Λόγο δια  της σιγής. Εμείς τον ενθυμούμεθα κατά το Χειμερινόν Ηλιοστάσιον όταν βασιλεύουν κυρίαρχα τα σκότη και αποσυρόμεθα στα ενδότερα του εαυτού μας δια να αναζητήσομεν το Φως εν ταις καρδίαις ημών, ένθα αναμένει ως σπόρος εν τη γη κατά το χειμώνα.

Τον Ιωάννην τον Βαπτιστήν, τον μνημονεύομεν κατά το Θερινόν Ηλιοστάσιον, όταν η γη λουόμενη υπό των ακτίνων και της θαλπωρής του Ηλιακού Φωτός μεταλάσσει την Φύσιν και ωριμάζει τους καρπούς της. Ούτω και η συνείδηση ημών αντιλαμβάνεται την ουσίαν των φαινομένων και των Νόμων του Σύμπαντος και αποκτά επίγνωσιν της θέσεως μας εις την πλάσιν και των δεσμών μας με αυτήν.

Οφείλομεν να εναρμονισθώμεν με την σκέψιν του Ιωάννου του Βαπτιστού. Όταν θα έχομεν αφεθεί ελευθέρως και εκουσίως στην ευεργετική πυρά του Θείου Λόγου η οποία καθάρει από κάθε τι άγονο ακίνητο και νεκρό, τότε θα κατανοήσομεν ότι δυνάμεθα να διεισδύσομεν εκ νέου εις το Φως, ώστε να ενδυναμωθώμεν και ενισχυθώμεν από την αναγεννώσα του ενέργεια. Ούτω, θα δυνηθώμεν να γίνομεν μάρτυρες εις όλον τον κόσμον της Βασιλικής Τέχνης, δια της συμπεριφοράς μας, και θα εμπνέομεν την ανθρωπότητα με Σοφίαν, Ισχύν και Κάλλος."

204105113_1941032532739928_4787145248900
208867255_183109040439307_69458591910938
2018 Θερινό Ηλιοστάσιο: About
bottom of page